אנו נמצאים ב-"עידן השחזור". אם עד לא מזמן כולנו דאגנו ש"יהיה גיבוי" לנתונים שלנו, היום אנו צריכים לדאוג לכך ש"יהיה שחזור" לנתונים שלנו. כלומר, זה לא מספיק לגבות, יש צורך ממשי בבדיקת הגיבוי ובביצוע שחזורים.מה כל זה אומר? ובכן, נושא גיבוי הנתונים בעסק המודרני הינו הכרחי כאחד מאמצעי השרידות העסקית הבסיסיים ביותר. עסק שאין ברשותו את האפשרות לשחזר את הנתונים, במידה ואבדו, הינו עסק אשר נמצא ברמת סיכון גבוהה, יותר מן הרגיל, לגבי המשך קיומו.ידוע כי עסקים שלא הצליחו לחזור לפעילות מלאה ולשחזר נתונים תוך זמן קצר ביותר, מיום האסון, סיכויי שרידתם יורדים באופן דרסטי.

עקב מספר גורמים ישנו שינוי ומעבר משיטות הגיבוי המסורתיות (קלטות בעיקר) לצורות גיבוי חדשניות יותר ואוטומטיות. אחד הגורמים הוא אסונות שונים שהבהירו לנו כי יש לשמור את הנתונים במקום נוסף, מספיק מרוחק, אשר יהווה העתק מאובטח למקרה הצורך. גורם נוסף ומכריע הוא התפתחות רשת האינטרנט ותשתיות התקשורת.

כל זה מוביל אותנו אל אחד מפתרונות הגיבוי הטובים והכלכליים ביותר עבור העסק הקטן והבינוני – גיבוי מרוחק אוטומטי (Offsite Backup). כיום קיימות חברות שמספקות שירותי גיבוי כאלו בצורה מקצועית (יותר או פחות).

כיצד זה עובד? פשוט מאוד, תוכנה המותקנת על גבי המחשבים אשר מיועדים לגיבוי יודעת לבצע, באופן אוטומטי, גיבוי יומי לנתונים החדשים הנוספו למערכת. הנתונים מועברים לשרתי גיבוי מאובטחים. מערכת הגיבוי מנפיקה דוח גיבוי מפורט שנשלח במייל בכל פעם.

ישנן חברות מקצועיות אשר מאפשרות ללקוח לקבל העתק של הגיבוי מחוץ למדינת ישראל עם העתק נוסף במיקום קרוב אל הלקוח, כך כשבמקרה הצורך ניתן לשנע את הנתונים על גבי דיסקים ניידים באופן מהיר ויעיל ולבצע שחזור נתונים.

אחד היתרונות בשיטת גיבוי זו הינו האפשרות לשחזור נתונים מיידי במצב של אובדן נתונים קטן, כגון קובץ או תמונה שאבדה, דרך רשת האינטרנט.

שירותי הגיבוי המרוחק נחלקים למספר רמות, החל מאתרים המאפשרים גיבוי חינמי (לדוגמא: ניצול תיבת ה- gmail ככונן לאחסון נתונים) דרך ספקי אינטרנט אשר מציעים גיבוי מרוחק כשירות משלים לשירותים הרבים שהינם מספקים, ועד לחברות מקצועיות אשר מספקות שירותי גיבוי מרוחק, מאובטח ומנותר באופן יום-יומי.

ישנם פרמטרים רבים נוספים שיש לקחת בחשבון כאשר בוחרים שירות מן הסוג הזה. כבכל שירות גם כאן תוכלו למצוא את "המרצדס" ו"החיפושית" ברמות השונות של השירות. מומלץ לשים לב האם המידע מוצפן ולמי ולכמה יש גישה אל המידע ואל השרתים. כמו-כן, יש לדאוג כי תוכנת הגיבוי אכן תומכת בסוג מערכת ההפעלה שלכם ועוד יותר חשוב, בכל סוגי מערכות המידע העסקי שלכם, כגון: מסדי נתונים מסוג SQL, שרתי קבצים, שרתי דואר כדוגמת Microsoft Exchange.

משתמע מכך כי יש מענה לכל סוגי הלקוחות, גם למשתמשים החכמים (כגון סטודנטים) וגם לחברות רציניות שחייבות את חגורת האבטחה הזו.

לסיום אסכם באנקדוטה ששמעתי מחבר קרוב, שועל ותיק בתחום המחשוב, אשר לימדני כי עולמנו נחלק לשניים – לאלו שמגבים באופן סדרתי ומסודר, כנראה מפני שחוו אובדן נתונים כלשהו (וכעת ישנים בשקט כי הם מגובים), ואלו שאינם מודאגים מנושא הגיבוי כלל וכלל מפני שמעולם לא איבדו נתונים והמחשבים שלהם ממשיכים לעבוד ללא תקלות יום אחרי יום (וגם הם כנראה ישנים בשקט…).

אז… לילה טוב לכולם.

הכותב הינו מנכ"ל ומייסד חברת TerraSafe בע"מ המתמחה בפתרונות גיבוי מקצועיים.

המאמר התפרסם תחילה באתר Pcon